Standaard Testament

Uw standaard testament snel geregeld

Vanaf € 409,- all-in voor 1 persoon

Ieder een eigen testament

Een testament is iets persoonlijks. Het is een verklaring van die ene persoon en die persoon kan op elk moment, zolang geestelijk nog helder, weer een aanvulling of nieuwe akte maken. Het maken van akte als deze noemt men, zoals het zo mooi heet, een eenzijdige rechtshandeling. Men kan nooit met zijn tweeën in één akte. Dat was vroeger ook niet mogelijk, zoals weleens wordt gedacht. Een echtpaar of een stel dient derhalve twee testamenten te maken. Ieder een eigen testament.

Wanneer is een testament nodig?

Het is niet altijd nodig om een dergelijke akte op te stellen. Hieronder treft u wat algemene adviezen aan:

 1. Ongehuwde samenwoners zonder kinderen
  Een testament is alleen zinvol als men privégoederen of -gelden aan de langstlevende wil nalaten. Of dat men bij overlijden van de tweede partner de nalatenschap over beide families wil laten gaan.
  Bij jonge stellen zonder veel eigen geld adviseren wij: wel een samenlevingscontract maar laat het testament achterwege, zo bespaart u de kosten.
 2. Ongehuwde samenwoners met kinderen
  Altijd zinvol. De langstlevende is anders niet beschermd tegen aanspraken van de kinderen. Bovendien kan er een voogd, bewindvoerder en executeur worden benoemd, een rampenclausule worden opgenomen, en de zeer belangrijke privéclausule, die de schoonfamilie uitsluit.
 3. Gehuwden zonder kinderen
  Een testament is weinig zinvol. Wellicht voor het geval dat men als laatste overlijd, zie eerder. Echter, een dergelijke akte opstellen kan altijd nog.
 4. Gehuwden met kinderen
  Zinvol bij jonge kinderen: benoeming van de voogd en bewindvoerder. (Zie verder onder 2).
  Qua erfbelasting kan ook verstandig zijn. Hiervoor geldt de regel: hoe rijker, hoe fiscaal zinvoller. Naast een testament kan schenken of wijzigen huwelijkse voorwaarden verstandig zijn.
 5. Gehuwden met stiefkinderen
  Zeer zinvol om de langstlevende te beschermen tegen de stiefkinderen. Het standaard erfrecht geeft, anders dan men denkt, de langstlevende niet genoeg bescherming. (Zie verder onder 4).
 6. Alleenstaande zonder afstammelingen
  Zonder een testament geldt het wettelijke erfrecht. De ouders, de (half)broers/zussen en de kinderen van de vooroverleden (half)broers/zussen zijn de erfgenamen. Bij een uitgebreide familie is een testament zeer zinvol. Benoem in ieder geval een executeur. De kosten van een testament zijn veel lager dan de extra kosten die de notaris maakt om de familie uit te zoeken en aan te schrijven.
 7. Gescheiden met minderjarige kinderen
  Zeer zinvol als u uw ex-partner wil uitsluiten. Uw kinderen zijn weliswaar de erfgenamen maar de ex-partner kan als ouder met gezag bij het nagelaten vermogen, heeft daarnaast recht op de rente van erfenis en de ex-partner erft van het kind mocht het kind daarna zelf komen te overlijden. Dit alles is te voorkomen met een bewindvoerder, ontneming vruchtgenotclausule en een tweetrapsclausule.

Berekening erfbelasting

Als een van de weinige notariskantoren berekenen wij tijdens de bespreking van het testament de erfbelasting bij verschillende testamentvormen. Zonder extra kosten. Zo wordt voor u inzichtelijk gemaakt welke testamentvorm voor u fiscaal het voordeligst is.

Wat zijn de kosten van een testament?

De kosten variëren van € 310 (all-in) voor een gemiddelde akte voor één persoon, tot € 577(all-in) voor twee gelijkluidende testamenten. Bij 030notariaat bekijken wij samen met u wat de oplossing is die het beste bij uw situatie past.

Direct een offerte aanvragen?

Kwalitatief de voordeligste notaris

Vraag een offerte aan

Ontvang binnen 1 minuut een door ons op maat gemaakte offerte, 24/7 en geheel vrijblijvend.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of wilt u een offerte aanvragen. Dan kunt u contact met ons opnemen.

Contactgegevens

 • Derdengeldenrekening: NL95 ABNA 0544 9980 06

Openingstijden

Het kantoor is geopend op werkdagen van 08.45 uur tot 17.00 uur.

Of gebruik ons contactformulier